Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας - Παρεμπίπτοντα
Παρεμπίπτοντα ζητήματα - έννοια. Αρθρο 282. 1. Παρεμπίπτον ζήτημα είναι οτιδήποτε μπορεί να εμποδίσει, διακόψει ή καταργήσει ή οπωσδήποτε επηρεάζει την τακτική πρόοδο της κύριας δίκης, στην οποία περιλαμβάνεται και η εκτέλεση. 2. Τα παρεμπίπτοντα ζητήματα προϋποθέτουν κύρια διαφορά και ένα τουλάχιστον διάδικο τον οποίο εννδιαφέρει η απόφαση για την κύρια διαφορά και το παρεμπίπτον ζήτημα.
Παρεμπίπτουσα αγωγή - περιεχόμενο - άσκηση. Αρθρο 283. 1. Η παρεμπίπτουσα αγωγή ανάμεσα στους ίδιους διαδίκους στο ίδιο δικαστήριο πρέπει να περιέχει μεταγενέστερη αίτηση του ενός ή του άλλου διαδίκου. "2. Οι παρεμπίπτουσες αγωγές μπορούν να ασκηθούν σε κάθε στάση της δίκης και κατ` έφεση, εκτός αν περιέχουν αυτοτελή αίτηση". ***Η παρ.2,η οποία είχε αντικατασταθεί με την παρ.8 του άρθρου 8 του Ν.2145/1993 (ΦΕΚ Α 88),αντικαταστάθηκε και πάλι ως άνω από την παρ.11 του άρθρου 3 του Ν.2207/1994 (Α 65).
Εξέταση παρεμπιπτόντων ζητημάτων - αρμόδιο δικαστήριο. Αρθρο 284. Το δικαστήριο, με οποιαδήποτε διαδικασία και αν δικάζει, εξετάζει τα παρεμπίπτοντα ζητήματα ακόμη και όταν είναι αναρμόδιο να τα εκδικάσει.
Συνεκδίκαση παρεμπιπτόντων με κύρια δίκη ή παραπομπή σε ιδιαίτερη συζήτηση. Αρθρο 285. Τα παρεμπίπτοντα ζητήματα ή οι παρεμπίπτουσες αγωγές συνεκδικάζονται με την κύρια δίκη. Αν ο δικαστής κρίνει ότι η κύρια δίκη είναι ώριμη για να εκδοθεί οριστική απόφαση, ενώ το παρεμπίπτον ζήτημα πρέπει να εξεταστεί, εκδίδει απόφαση για την κύρια δίκη και παραπέμπει το παρεμπίπτον σε ιδιαίτερη Συζήτηση.
Δημήτριος Χ. Καραγιάννης, δικηγόρος, Θεσσαλονίκη - Αθήνα.