Διαφωνία Ανακριτή - Εισαγγελέα (Τριμελές Πλημμελειοδικείο Τρικάλων, αριθμός απόφασης 1/2012)
Διατάξεις: άρθρα 282 [παρ. 3], 283 [παρ. 1] ΚΠΔ
Περίληψη: Περιοριστικοί όροι, Διαφωνία Ανακριτή - Εισαγγελέα. Αίρεται η ανακύψασα διαφωνία μεταξύ της Ανακρίτριας και της Εισαγγελέως σχετικά με την επιβολή περιοριστικών όρων ή προσωρινής κράτησης αντίστοιχα, υπέρ της πρώτης, δοθέντος ότι οι κατηγορούμενοι είναι υπήκοοι χώρας της ΕΕ, έχουν γνωστή διαμονή στη χώρα, μόνιμη εργασία, ενώ διατηρούν συγγενικούς και οικογενειακούς δεσμούς εντός της επικράτειας. Δεν έχουν δε προκύψει στοιχεία ότι έχουν υπάρξει κατά το παρελθόν φυγόποινοι ή φυγόδικοι ούτε και στοιχεία σχετικά με πρόθεση ή προετοιμασία φυγής τους από τη χώρα.
Κατά των κατηγορουμένων ασκήθηκε ποινική δίωξη για τις πράξεις: α) της ληστείας από δράστες που ενέργησαν με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση, 2) παράνομη οπλοφορία πολεμικού τουφεκίου, κατ' εξακολούθηση 3) παράνομη οπλοφορία κυνηγετικού όπλου και 4) οπλοχρησία. Αμέσως μετά την απολογία τους ενώπιον της Ανακρίτριας Τρικάλων και κατόπιν ακροάσεώς τους από την αρμόδια Εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρικάλων η τελευταία γνωμοδότησε για την επιβολή προσωρινής κράτησης σε βάρος των κατηγορουμένων, ενώ η παραπάνω Ανακρίτρια διαφώνησε έχοντας τη γνώμη ότι έπρεπε να τους επιβληθούν περιοριστικοί όροι. Η παραπάνω διαφωνία, νόμιμα φέρεται ενώπιον αυτού του Συμβουλίου, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 283 ΚΠΔ, όπως τροποποιήθηκε από τη διάταξη του άρθρου 31 παρ. 2 Ν 4055/2012.
Από το αποδεικτικό υλικό που συγκεντρώθηκε κατά το στάδιο της κύριας ανάκρισης, η οποία συνεχίζεται και ειδικότερα από τις ένορκες καταθέσεις των μαρτύρων, τη με αριθ. 3022/9/10607-α/8.5.2012 έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης της ΔΕΕ, σε συνδυασμό με την απολογία των κατηγορουμένων, την αυτοπρόσωπη εμφάνισή τους ενώπιον του παρόντος Συμβουλίου και τα αντίστοιχα υπομνήματά τους, καθώς και από τα λοιπά έγγραφα που υπάρχουν στη δικογραφία, προέκυψαν τα ακόλουθα πραγματικά περιστατικά: Οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι τέλεσαν τις αναφερόμενες στην αρχή της παρούσας αξιόποινες πράξεις εκ των οποίων η πρώτη τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος στις 28.4 και 3.5.2012, σε πρατήρια υγρών καυσίμων της περιοχής των Τρικάλων. Από τις καταθέσεις των προαναφερόμενων μαρτύρων, τόσο προανακριτικά όσο και ενώπιον της Ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Τρικάλων, προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις της διάπραξης των παραπάνω αδικημάτων από αυτούς (κατηγορουμένους). Όμως, από τα ίδια ως άνω στοιχεία προκύπτει ότι οι κατηγορούμενοι είναι υπήκοοι χώρας της ΕΕ, έχουν γνωστή διαμονή στη χώρα, προκύπτουν ιδιαίτεροι σύνδεσμοι με τη Χώρα, καθώς έχουν μόνιμη εργασία και διατηρούν συγγενικούς και οικογενειακούς δεσμούς εντός της επικράτειας. Περαιτέρω, δεν προκύπτουν στοιχεία ότι έχουν υπάρξει κατά το παρελθόν φυγόποινοι ή φυγόδικοι, ούτε και στοιχεία σχετικά με πρόθεση ή προετοιμασία φυγής τους από τη χώρα. Από τα παραπάνω στοιχεία, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα έως τώρα στοιχεία στην Ανάκριση δεν δικαιολογείται διαφορετική κρίση, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης. Πρέπει κατόπιν των παραπάνω, δεδομένου ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις επιβολής προσωρινής κράτησης που τίθενται στο νόμο να αρθεί η διαφωνία Ανακριτή Εισαγγελέα, υπέρ της Ανακρίτριας Τρικάλων. [...]
πηγή: nbonline.gr
Δημήτριος Χ. Καραγιάννης, δικηγόρος, Θεσσαλονίκη - Αθήνα