Καραγιάννης & Συνεργάτες - Δικηγορικό Γραφείο

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ - ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
& ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ | ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Επικοινωνήστε μαζί μας
2103810723 (Αθήνα) | 2310525720 (Θεσσαλονίκη) | info@karagiannislawfirm.gr

Κατ’ οίκον περιορισμός του κατηγορουμένου σε περίπτωση διαφωνίας ανακριτή και εισαγγελέα

Με τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, που κατατέθηκε στη Βουλή, εγκρίθηκε η σύσταση ιδιαίτερου Ποινικού Τμήματος στο Εφετείο Αθηνών.

Ακόμη, προβλέπονται αλλαγές στις προσωρινές κρατήσεις των κατηγορουμένων, αλλά και η επαναφορά του παλιού τρόπου επιλογής προέδρων στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, το ιδιαίτερο αυτό Ποινικό Τμήμα θα λειτουργήσει από τις 16 Σεπτεμβρίου 2014. Σε αυτό θα εκδικάζονται όλες οι ποινικές υποθέσεις του Εφετείου, ενώ σκοπός της ρύθμισης είναι η επιτάχυνση της εκδίκασης των εν λόγω υποθέσεων από δικαστές (προεδρεύοντες και μέλη), οι οποίοι θα απασχολούνται αποκλειστικά με αυτές. Ειδικότερα, στο νέο τμήμα θα υπάγονται όλες οι ποινικές υποθέσεις αρμοδιότητας του Πενταμελούς Εφετείου, του Μικτού Ορκωτού Εφετείου και των Τριμελών και Μονομελών Εφετείων, καθώς και του Συμβουλίου Εφετών. Οι δικαστές του Ποινικού Τμήματος θα ορίζονται για μια διετία με απόφαση της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών με αντίστοιχη τροποποίηση του κανονισμού εσωτερικής υπηρεσίας αυτού, ενώ η θητεία θα μπορεί να παραταθεί, με απόφαση της ίδιας Ολομέλειας, για ένα ακόμη έτος. Η Ολομέλεια του Εφετείου μπορεί να ανανεώσει τη θητεία των δικαστών για τη συγκρότηση του Ποινικού Τμήματος για μια επιπλέον διετία, εφόσον υπάρχει συναίνεση των δικαστών. Σε αυτή την περίπτωση η συνολική συνεχόμενη θητεία στο Ποινικό Τμήμα δεν μπορεί να υπερβεί τα τέσσερα έτη. Μετά τη θητεία τους στο Ποινικό Τμήμα, οι δικαστές που είχαν οριστεί σ' αυτό, μπορούν να οριστούν εκ νέου μετά την πάροδο χρονικού διαστήματος τουλάχιστον δύο ετών.

Ακόμη, με άλλη τροπολογία, σε περίπτωση διαφωνίας ανακριτή και εισαγγελέα για την προσωρινή κράτηση κατηγορούμενου, τότε θα επιβάλλεται κατ’ οίκον περιορισμός του κατηγορουμένου, μέχρι την επίλυση της διαφωνίας από το δικαστικό συμβούλιο, ενώ παράλληλα θα κατάσχονται το διαβατήριό του και κάθε άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο. Η διάταξη αυτή, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, σχεδιάστηκε για να αποτρέπεται ο περιορισμός των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Παράλληλα, ο τρόπος επιλογής των δικαστών στις θέσεις των προέδρων, αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του γενικού επιτρόπου της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του γενικού επιτρόπου της Επικρατείας των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων επανέρχεται στο παλαιό καθεστώς, προ της ισχύος του «νόμου Καστανίδη». Κατόπιν αυτών, δεν θα ισχύει ο «νόμος Καστανίδη» που προέβλεπε ότι πριν από την επιλογή των προσώπων (προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων κ.λπ.) από το υπουργικό συμβούλιο έπρεπε να προηγηθεί η γνώμη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, έπειτα από ακρόαση των υποψηφίων δικαστών. Οι επιλογές στις ηγεσίες των Ανωτάτων Δικαστηρίων θα γίνονται από το υπουργικό συμβούλιο, έπειτα από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης. Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη διάταξη του «νόμου Καστανίδη» έχει κριθεί αντισυνταγματική από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Επικοινωνία

Θεσσαλονίκη

Πολυτεχνείου 21 (6ος Όροφος), 54626

2310525720

Αθήνα

Σολωμού 58 και Πατησίων (6ος Όροφος), 10682

2103810723

Για να σας παρέχουμε την καλύτερη online εμπειρία, χρησιμοποιούμε cookies.