Στις περιπτώσεις αυτές, με τη χρήση του γενετικού υλικού του ανδρόγυνου ή ενός εξ αυτών ή ακόμη και κανενός εξ αυτών, γονιμοποιείται το ωάριο και εμφυτεύεται στη μήτρα της παρένθετης μητέρας, η οποία θα γεννήσει ένα τέκνο επί του οποίου δεν θα φέρει κανένα νομικό δικαίωμα η ίδια. Πριν την έναρξη της εν λόγω ιατρικής διαδικασίας αναπαραγωγής, απαιτείται πρώτα η χορήγηση σχετικής άδειας από αρμόδιο δικαστήριο. Το δικαστήριο, εφόσον κρίνει ότι συντρέχουν όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις, εκδίδει μια δικαστική απόφαση, με την οποία ουσιαστικά δίδεται η άδεια στην παρένθετη μητέρα να κυοφορήσει και να γεννήσει ένα τέκνο που δεν θα «ανήκει» σε αυτήν την ίδια.
Τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση άδειας από το δικαστήριο για την απόκτηση τέκνου μέσω παρένθετης μητέρας είναι:
1) Ληξιαρχική πράξη γάμου.
2) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
3) Ιατρική γνωμάτευση (γυναικολόγου-μαιευτήρα), από την οποία να βεβαιώνεται ότι λόγω συγκεκριμένου προβλήματος, η εν δυνάμει μητέρα είναι αδύνατο να τεκνοποιήσει φυσιολογικά, τόσο στο παρόν, όσο και στο μέλλον.
4) Ιατρική γνωμάτευση (γυναικολόγου-μαιευτήρα) ότι η παρένθετη μητέρα είναι υγιής και κατάλληλη για κυοφορία.
5) Ιατρική γνωμάτευση (ψυχολόγου) ότι η παρένθετη μητέρα δεν πάσχει από κάποια ψυχολογική ή νευρολογική νόσο.
6) Ιατρικές εξετάσεις για όλους του εμπλεκόμενους ότι υποβλήθηκαν σε εξέταση για ιούς της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV1, HIV2), της ηπατίτιδας Β και C και της σύφιλης.
7) Ιδιωτικό συμφωνητικό παροχής συναίνεσης μεταξύ των εμπλεκομένων με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής ή σχετική έγγραφη δήλωση.
8) Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας των εμπλεκομένων.
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ | ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ | ΑΘΗΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τηλέφωνο επικοινωνίας για όλη την Ελλάδα: 2310 525 720 | email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.